http://el-greco-gr.blogspot.gr/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

ΥΦΟΣ περιοδικό για τα γράμματα

ΥΦΟΣ περιοδικό για τα γράμματα
«O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό…». Γκαίτε

Δευτέρα 14 Μαΐου 2018

ΜΙΑ ΑΡΧΑΙΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΟ-ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

ΑΘΗΝΑ 



ΜΙΑ ΑΡΧΑΙΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΟ-ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

Τον καιρό που ο κυνικός φιλόσοφος Διογένης ο επιλεγόμενος Κύων ζούσε στην Κόρινθο, μεσουρανούσε εκεί η περίφημη εταίρα Λαΐς η Κορινθία.

Ήταν τόσο όμορφη που κατά τον Προπέρτιο “όλη η Ελλάδα έλιωνε από πόθο μπροστά στην πόρτα της” ενώ ο Αρισταίνετος γράφει πως “τα στήθια της ήταν σαν κυδώνια” και κατά τον Αθήναιο πολλοί ζωγράφοι την είχαν ως πρότυπο. Ήταν όμως και πολύ μορφωμένη, καλλιεργημένη, και πάμπλουτη.
Ανάμεσα στους “πελάτες” της ήταν και ο μαθητής του Σωκράτη Αρίστιππος, ιδρυτής της ηδονιστικής σχολής. Ο Αρίστιππος ήταν άνθρωπος ρεαλιστής και όταν κάποιοι του είπαν πως η Λαΐς δεν τον αγαπάει, αυτός απάντησε:
«Και τα ψάρια και το κρασί δε μ΄αγαπάνε αλλά εγώ τα απολαμβάνω».
Ο Διογένης δεν έδινε καμιά σημασία στη Λαΐδα και όταν κάποιος φίλος του τον ρώτησε γιατί δεν την επισκέπτεται, αυτός απάντησε “ουκ ωνέομαι εγώ δεκακισχιλίων μίαν μεταμέλειαν”, δηλαδή "δεν αγοράζω με δέκα χιλιάδες δραχμές (2.000 ευρώ) κάτι για το οποίο θα μετανιώσω".
Η Λαΐς, μαθαίνοντας το περιστατικό, πειράχτηκε και αποφάσισε να τιμωρήσει τον φιλόσοφο που καταφρονούσε τη γοητεία της. Κατάφερε να τον πλησιάσει και του υποσχέθηκε μιαν ερωτική νύχτα δωρεάν. Ο Διογένης συμφώνησε. Η Λαΐς όμως, αφού έσβησε τη λυχνία που φώτιζε το δωμάτιο που δεχόταν, κανόνισε να πάρει τη θέση της μια κακάσχημη υπηρέτριά της, και από αυτήν τελικά ο φιλόσοφος δέχτηκε τις θωπείες που του υποσχέθηκε η Λαΐς. 
Όταν άναψε πάλι την λυχνία η εταίρα, αντιλήφθηκε το πάθημά του, το οποίο εκείνη φρόντισε, παίρνοντας την εκδίκησή της, να το μάθει όλη η Κόρινθος. Ο Διογένης δεν πτοήθηκε λέγοντας: "Λυχνίας σβησθείσης, πάσα γυνή ομοία."
"Αμα σβήσει το φως, όλες οι γυναίκες ίδιες είναι"
~~~
Όταν ο δούλος του Αρίστιππου το έμαθε, είπε στο αφεντικό του ότι ενώ αυτός ξόδευε τόσα λεφτά για τη Λαΐδα, ο Διογένης, για να είναι ευφυής απολάμβανε δωρεάν την εύνοιά της. 
Τότε ο Αρίστιππος του απάντησε:

“Εγώ την πληρώνω για να ευχαριστεί εμένα, όχι για να μην ευχαριστεί τους άλλους”.
~~~
[Την αρχαία αυτή ιστορία παραθέτει και ο Βοκάκιος στο «Δεκαήμερο», στο διήγημα «Το πάθημα του Επισκόπου».]

[ΕΙΚΟΝΕΣ: 
Λαΐς η Κορινθία, του Χανς Χόλμπαϊν του 1526. [επάνω]
Διογένης, του Ζαν Λεόν Ζερόμ, 1860 [αριστερά]
Αρίστιππος [δεξιά]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου